هگمتانه» ثبت جهانی شد
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازهمدان، پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» در بهمنماه سال ۱۴۰۱ به یونسکو تحویل داده شد.«منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی بود که برای ثبت جهانی آمادهسازی شد و منظر تاریخی هگمتانه مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را در برمیگرفت. هگمتانه […]
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازهمدان، پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» در بهمنماه سال ۱۴۰۱ به یونسکو تحویل داده شد.«منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی بود که برای ثبت جهانی آمادهسازی شد و منظر تاریخی هگمتانه مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را در برمیگرفت.
هگمتانه همدان نظر جهانیان رو به خود جلب کرد
محسن معصوم علیزاده مدیرکل میراث فرهنگی همدان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی به ثبت جهانی هگمتانه، شهر مادها رای مثبت داد تا مردم جهان از این پس نام هگمتانه را در لیست یونسکو به نظاره بنشینند.
وی بیان کرد: یکی از آرزوهای تاریخی مردم همدان امروز با تلاش تمام کسانی که برای ثبت جهانی تلاش کردند محقق شد و به مردم ایران و همدان اعلام میکنیم که هگمتانه همدان ثبت جهانی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی همدان با اشاره به ظرفیتهای بالای همدان در حوزه گردشگری عنوان کرد: همدان با تمدن چندین هزار ساله توانست نظر جهان را به خود جلب کند و متخصصان این عرصه را متقاعد کرد تا بعد از دو ساعت بحث به این نتیجه برسند که به هگمتانه رای مثبت دهند.
معصومعلیزاده ضمن قدردانی از زحمات افرادی که در این حوزه تلاش کردند بیان کرد: با تلاش برای ثبت جهانی هگمتانه سعی کردیم این را به جهانیان مخابره کنیم که هویت، تاریخ و تمدن مردم این سرزمین همواره ارزشمند است.
وسعت «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» در پرونده اولیه ارزیابی شده و ارسالی به یونسکو حدود ۱۰۰ هکتار در نظر گرفته شده بود که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی بود که در تغییرات اخیر به دلیل برخی موارد، محدوده تاریخی همدان از پرونده حذف شده، اما محدوده تاریخی هگمتانه همچنان نامزد اصلی برای ثبت جهانی باقی ماند و امروز به عنوان نماینده ایران در لیست جهانی یونسکو قرار گرفت.
استان همدان که پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین شناخته میشود، دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یک هزار مورد از آنها ثبت ملی شدهاند.
در همین راستا با مطرح شدن ثبت جهانی هگمتانه اقدامات خوبی در همدان از جمله ساماندهی بازار قدیمی شهر، جدارهسازی دیوارههای میدان مرکزی، حذف آسفالت و ترافیک، تخریب اضافه بنای ساختمان حوزه هنری و غیره انجام شد که موجب شد، حالا با اعلام جهانی شدن «هگمتانه» ظرفیتهای تاریخی، طبیعی و فرهنگی بسیاری در راستای توسعه پایدار گردشگری، برای همه مردم ایران و جهان ایجاد شود.
مروری بر تاریخچه «هگمتانه»
سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.
بر اساس کاوشهای به دست آمده از سوی عدهای از باستان شناسان، آثار مکشوفه در این شهر تاریخی مربوط به دوره اشکانیان و دورههای پس از آن است البته آثاری از دوره هخامنشیان نیز از این سایت تاریخی کشف شده که بیانگر استقرار سیاسی دولت هخامنشیان در همدان است.
هگمتانه به معنای” محل تجمع” بوده و از دو واژه پارسی باستان “هگمتا” به معنای گردآمدن و پسوند اسم مکان “نا” تشکیل شده است.
در محوطه هگمتانه دو اثر تاریخی دیگر شامل کلیسای “مریم مقدس” و کلیسای “گرگوری استپانوس” نیز قرار دارد و تپه تاریخی هگمتانه به شماره ۲۸ در شهریورماه ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0